Sterk in medezeggenschap

Afhankelijk zijn: hoe voelt dat?

Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk. Hoe vinden zij dat? En wat kan je eraan doen? Om die vragen te beantwoorden deed de Universiteit voor Humanistiek onderzoek. 

In de samenvatting vertellen de onderzoekers wat er uit dit onderzoek is gekomen. De onderzoekers liepen een dag mee met mensen met een beperking. Om te kijken hoe hun leven is. En hoe zij afhankelijkheid ervaren.

Negatieve afhankelijkheid

In het onderzoek hebben de onderzoekers veel verhalen opgehaald over negatieve afhankelijkheid. ‘Ik moet elke dag wachten totdat ze tijd hebben mij eruit te halen ook al ben ik vroeg wakker. Maar eigenlijk geldt dat ook voor de douche en toilet. Maar in bed kun je niks anders dan wachten. Dat maakt het vervelend en het lijkt dan lang te duren.

Tweede Kamer

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan de Tweede Kamer. In het rapport staan aanbevelingen voor overheid, zorgorganisaties, zorgprofessionals en mensen met een beperking en hun familie.

Medezeggenschap

De onderzoekers raden aan om medezeggenschap beter op de kaart te zetten binnen zorgorganisaties. Betrek de cliënten en hun familie bij beslissingen. Zo krijgen mensen met een beperking en hun familie en vrienden een grotere stem.

Lees de samenvatting

Lees het onderzoeksrapport

Artikel Trouw: 'Niet afhankelijkheid, maar onmacht is het probleem in de zorg - en er is iets aan te doen'

Dit onderzoek is gedaan in het kader van de Kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg 'Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit' waarin een coalitie van verschillende partijen in de gehandicaptenzorg (Ieder(in), KansPlus, LFB, LSR, MEE Nederland, NVAVG, VGN, V&VN, Zorginstituut Nederland, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. en het Ministerie van VWS) werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de gehandicaptenzorg. Meer informatie is te vinden op: www.ikdoemee.nl

Geplaatst op maandag 28 mei 2018.

Nieuws

LSR-Hub Samen beslissen

14 december met medewerking van em. prof. Guus Schrijvers...vrijdag 19 oktober 2018

Congres De Kwaliteitsparade voor Cliëntenraden

Op vrijdag 7 december 2018 in Lunteren...dinsdag 9 oktober 2018

Kom naar een SamenSterkdag bij u in de buurt

Op 26 oktober in Bilthoven...donderdag 20 september 2018

Meer nieuws.

Agenda

26 oktober 2018

SamenSterkdag Utrecht - Kom ook en doe mee!

2 november 2018

SamenSterkdag Rosmalen (NB) - Kom ook en doe mee!

7 november 2018

De Netwerkcarrousel

9 november 2018

Achter de kille cijfers 2 - (vervolg)training

Meer agenda.

Bestellen

Het LSR
 

Website informatie

© 2002-2018 LSR, landelijk steunpunt (mede)zeggenschap Het LSR • Postbus 8224 • 3503 RE Utrecht • 030 - 293 76 64 • info@hetlsr.nlPrivacy