Startpagina >> Cursussen >> Agenda >> Agendadetail

LSR-Hub Achterban en responisiviteit

9
apr
2018

Een hub is een knooppunt, een verdeler in een netwerk, een aandrijfas. De LSR-hubs gaan over onderwerpen die actueel zijn in de zorg. Het LSR zorgt voor sprekers met specifieke kennis en u koppelt deze aan uw praktijk.

Achterban en responisiviteit

Als cliëntenraad behartigt u de gemeenschappelijke belangen van cliënten. Voor uw werk is het daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van wat andere cliënten vinden. In het nieuwe wetsvoorstel Wmcz 2018 wordt het belang van contact met de achterban voor de legitimiteit van de cliëntenraad genoemd. Responsiviteit wordt benoemd als een ‘centraal uitgangspunt’ in de inrichting van de medezeggenschap. U kunt als cliëntenraad uw representativiteit versterken door responsief te zijn. Maar hoe krijgt u informatie over hoe uw achterban de zorg en begeleiding ervaart?

Inspraak en respons

Zorginstellingen brengen ervaringen en meningen van cliënten over de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening in kaart. Zij bieden cliënten mogelijkheden om inspraak te geven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van cliëntenpanels en focusgroepen, cliënten zitting laten nemen in commissies, enquêtes en cliënttevredenheidsonderzoeken te organiseren. Deze vormen van inspraak kunt u als cliëntenraad gebruiken om inzicht te krijgen in de mening en wensen van uw achterban. Dit helpt u om responsief te zijn.

Kennis en toepassing

Het contact met de achterban is een veelbesproken onderwerp. Nu ook het nieuwe wetsvoorstel meer nadruk legt op de responsiviteit en het contact met de achterban, is het meer dan ooit belangrijk om na te gaan hoe dit vorm te geven. Harmke van den Akker, adviseur en trainer bij het LSR gaat in op het begrip ‘responsiviteit’. Zij leidt u langs vragen als: wat houdt repsonsiviteit in? Welke mogelijkheden zijn er om responsiviteit vorm te geven en met welk doel? Hoe werkt u hierbij samen met de organisatie? Hoe regelt u respons en hoe past u respons toe in uw werk? U doet actuele kennis op en ontvangt adviezen over de toepassing ervan.

 

Bedoeld voor

Leden van cliëntenraden curatieve zorg, ggz en (ouders/verwanten) gehandicaptenzorg en andere geïnteresseerden betrokken bij dit onderwerp.

Datum en tijd

9 april 2018 van 10.00 uur tot 13.00 uur, daarna een afsluitende lunch

Locatie

Kantoor LSR, Kanaalweg 17c - B2, 3526 KL Utrecht

Kosten

 € 95,– p.p. voor leden; € 190,– p.p. voor niet-leden

Aantal deelnemers

max. 20

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de LSR-Hub aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl) of 030-293 76 64.

 

Overige pagina informatie

Zoeken op deze website

Of bekijk een overzicht van alle pagina's via wegwijzer.

Recent door u bezocht

Aanmelden?
Aanmelden voor "LSR-Hub Achterban en responisiviteit".