Startpagina >> Cursussen >> Agenda >> Agendadetail

Achter de kille cijfers - Basiskennis financiën

29
sep
2017

Van kille cijfers wordt niemand warm. Om het verhaal achter de cijfers te ontdekken, om de financiële systematiek en de jaarrekening van ziekenhuis, revalidatiecentrum of ggz-instelling te doorgronden, bieden wij leden van cliëntenraden deze ééndaagse training aan, in samenwerking met Q-Academy.

Cliëntenraden hebben, als strategische overlegpartner voor bestuurders, behoefte aan inzicht in de financiële systematiek binnen de organisatie. Zeker gezien de opeenvolgende, ingrijpende aanpassingen in de bekostiging van cure-instellingen in de afgelopen jaren.

Onderdelen van de training

  • Basisbegrippen financiën en actuele ontwikkelingen in de zorgfinanciering (DBC/DOT).
  • De financiële systematiek binnen de zorgorganisatie. Hoe verloopt het proces om tot een jaarrekening te komen; en waar liggen mogelijkheden voor de cliëntenraad?
  • De jaarrekening als schatkamer: u duikt in de jaarrekening van de eigen zorginstelling. Wat staat waar? Hoe vinden we stille en geheime reserves en risicomonsters? U berekent de financiële kengetallen van de zorginstelling en ontdekt hoe het staat met de liquiditeit, solvabiliteit en andere belangrijke graadmeters voor de financiële positie van de organisatie.
  • Naast de financiële verantwoording komen ook financiële sturingsprocessen aan de orde, zoals de begroting, managementinformatie en de kost- en verkoopprijs-bepaling.
  • De 'kille cijfers' worden aan u gepresenteerd in een warme jas: we 'kraken' de broncode en gaan zelfs terug naar de 17e eeuw. Een virtueel tochtje door Venetië en de bestuurskamers van de VOC helpen ons om het systeem van 'dubbel boekhouden' beter te begrijpen.

Een ervaren en enthousiaste financial en adviseur van zorgorganisaties neemt u hierin mee. Tijdens deze dag komen praktische voorbeelden en casuïstiek aan bod om actief mee aan de slag te gaan.Voorbereiding is niet vereist, wel is het handig als u de jaarrekening van uw organisatie heeft bekeken en meeneemt. Neem ook al uw financiële vragen mee.

Na deze training

  • Kijkt u met andere ogen naar de jaarrekening; en bent u beter in staat om ontwikkelingen en de financiële thermometer van de zorgorganisatie te lezen.
  • Kent u de strategische vraagstukken in zorgfinanciering; en weet u welke vragen te stellen aan de raad van bestuur of zorgdirecteur;
  • Vertrekt u met actuele kennis en aandachtpunten voor de begroting voor komend jaar.

De trainers

foto Jan Gerben

Jan Gerben is registercontroller en sinds 2010 als adviseur werkzaam voor CQT Zorg & Gezondheid (Casemix, QConsult en QAcademy). Daarvoor werkte hij in drie verschillende ziekenhuizen, van bedrijfseconomisch medewerker tot waarnemend financieel manager. Naast advisering geeft Jan Gerben ‘in company’ trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken. Jan Gerben is niet de typische-getallen-financial maar een betrokken en enthousiaste inhoudelijke expert die zijn publiek daarin goed weet mee te nemen.

Lisanne StijlLisanne Stijl is afgestudeerd als fysiotherapeute en behaalde vervolgens haar master in de Gezondheidswetenschappen. Sinds 2015 is zij werkzaam bij CQT Zorg & Gezondheid (Casemix, QConsult en QAcademy) waar zij zich bezighoudt met projecten op het gebied van zorgregistratie, bekostiging en Planning & Control. Haar focus ligt op het inrichten, optimaliseren en verbeteren van deze processen in zowel ziekenhuizen als langdurige zorg instellingen. Naast haar rol als adviseur geeft Lisanne met veel enthousiasme zowel open trainingen over bovenstaande onderwerpen en ‘in company’-trainingen aan de hand van specifieke vraagstukken.

 

Bedoeld voor

Cliëntenraadsleden curatieve zorg, revalidatie en ggz

Datum en tijd

29 september 2017  van 10.00 uur tot 16.00 uur

Locatie

Kantoor LSR, Kanaalweg 17c - B2, 3526 KL Utrecht

Kosten

 € 295,– p.p. voor leden; € 590,– p.p. voor niet-leden

Aantal deelnemers

6-12

U volgt de training (deels) gezamenlijk met cliëntenraadsleden uit de gehandicaptenzorg.

Aanmelden

U kunt zich tot 2 weken voor de cursus aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en routebeschrijving.

Voor vragen: secretariaat van het LSR via info@hetlsr.nl) of 030-293 76 64.

 

Overige pagina informatie

Zoeken op deze website

Of bekijk een overzicht van alle pagina's via wegwijzer.

Recent door u bezocht

Aanmelden?
Aanmelden voor "Achter de kille cijfers - Basiskennis financiën ".